Förslag?

Har DU något förlag till vad jag ska blogga om? Det är ju ändå ni, mina läsare, som ska gilla det jag skriver.
Så är det något du undrar över, kanske funderat länge på, så lämna en kommentar!

Det kan vara om allt möjligt, bara fantasin sätter gränser. Det kan vara om mig, Ida, som skriver, mina åsikter, om språkresor, om min språkresa, om Jersey, vad mina katter heter, ja om precis vad du vill!!

Så lämna en kommentar så skulle jag vara tacksam!! <3

Typiskt Jersey...

Dålig bloggning IGEN!

Tänkte göra ett liten inlägg om vad som är typiskt Jersey (eller england övehuvudtaget). Hope you like it! ;)

1. Maten
 • Frukosten hos iprincip alla bestod av flingor och mjölk. Vi fick välja mellan tre sorter som stog framme varje dag och till det så var det rostat bröd. • Lunchen var också ganska lika beroende på vilken värdfamilj man bodde i. En flaska vatten (riktigt varma dagar kunde jag köpa mig 2-3 extra 0,5l flaskor, det behövdes!), 2 frukter, yoghurt i antingen en avlång plastförpackning som på bilden eller i sådana små burkar som vi har i sverige, en chipspåse (skriver mer om dem senare...) och ett litet snack (typ choklad).


 • Middagen är oftast (beror mycket på värdfamiljen du bor hos) inte gjord helt från grunden. Ofta är det något tillbehör som tagits från frysen, in i ugnen och sen är det färdigt. Men vi fick alltid sallad till vilket jag uppskattade. Over all tycker jag middagarna var helt okej.  2. Busitality (Hospilality on the busses)

  Bussarna är ofta knökfulla med folk, speciellt när hälften av vår grupp ska med samma buss. Om man då skulle vara en av dem tursamma och fått en sittplats så finns det några oskrivna regler.
 • Move your as om någon äldre eller skadad stiger på bussen
 • Om ni är flera stycken som ska med en buss där det är för många som vill med så tar ni självklart nästa.
 • och ganska uppenbart: spela inte musik eller var allmänt högljudda (det gäller ju även i Sverige)

  Alla ovanstående borde väl egentligen gälla i Sverige också men det gör dem tyvärr inte, ialla fall inte så fullt ut som på Jersey.


  3. Husnummer finns inte utan det är namn som gäller på denna söta ö! Vårt hus hette t.ex. Primavera.


  4. Slotten i havet.

  Det finns slott och gamla rubusta byggnader lite var stans på Jersey

 • Gorey Castle som låg väldigt nära där jag bodde:


 • Sen har vi Elisabeth Castle som ligger utanför St Helier. Beroende på om det är eb eller flod så kan man gå ut till slottet.


 • Här är en annan sådan byggnad:
  5. SPAR finns ÖVERALLT!
  Du har aldrig långt till SPAR!
  6. Chipsen!

  Som alla säkert vet så heter inte chips, chips utan crisps på brittisk engelska. Om man säger chips så tänker dem på pommes frites. Ville bara reda ut det, nu till saken!

  Roast Chicken, Steak and onion, Smoky bacon och sist med inte minst PRAWN COCKTAIL!!

  Dessa eviga köttchips! Dem tre första nämnda är helt okej men när man kommer till räkorna så är det inte lika kul längre.
  Dem chipspåsarna vi fick med lunchen av oftast någon av dessa eller normal saltade.  Det är det jag kan komma på såhär på rak arm. Hoppas ni gillade det!Frågor och svar!

Det är alltid kul med frågor och nu har jag fått en hel drös!

"1. Använde du familjens dator när du bloggade, eller använde du dig av internetcafé eller vad?"

Jag fick lov att använda familjens dator om jag bara fråga först men det gjorde jag bara en eller två gånger. Annars skrev jag på mobilen, eftersom jag hade skaffat mig fri surf så var det smidigt när man satt på bussen till och från stan. En gång gick jag till biblioteket och skrev.
När jag var i Paris så fanns det fri wifi så då skrev jag också på mobilen.
Man kan tydligt se vilka inlägg som jag har skrivit på mobilen för dem har stora Å Ä och Ö, dem har inga bilder och kan ha en del stavfel, haha.

"2. Var lektionerna svåra?"

Det var vår svenska ledare som hade den "teoretiska" delen och vår local leader som hade hand om uttalet. På "uttalslektionerna" eller vad man ska säga så fick vi lära oss dem fonetiska tecknena vilket ganska svårt innan man fick ett grep om det (jag har aldrig läst det i skolan tidigare) men sen gick det bra. Lektionerna i övrigt var inget jag inte kunde hantera och lärarna sätter ingen större press på dig utan det är mer chill än i skolan i Sverige. Men du är fortfarande där för att lära dig så liiite utmaning är ju inte fel, right?
Sen delar dem också upp er i klasser efter era förkunskaper som dem får ett hum om på ett lätt litet placement test som man gör första dagen i skolan.


"3. Hade ni mycket tid för shopping, hur mycket?"

Det beror på hur man definerar "mycket", haha. Men på vårt schema stog det bara "shopping" en gång men sen finns det en hel del fler tillfällen där man kan dra till butikerna. Vi fick vara med och bestämma rätt mycket vad vi skulle hitta på så om man är väldigt shopping glad så kan man slänga in rätt mycket tid till det (vi kunde det om vi ville iallafall ;) ). En störig sak med shoppingen på Jersey var att butikerna var alltid stängda på söndagar så då fick man dra till stranden eller nått om det inte fanns några andra aktiviteter.

"4. Hade ni obligatoriska middagstider, eller kunde ni äta ute om ni ville?"

Eftermiddagsaktiviteten slutade ofta runt 4 och då ska man ta sig tillbaka till stan och sen hem, vilket kan ta ett tag. Sen brukade kvällsaktiviteten börja vid 7-halv8 så där in imellan ska man äta. Sen är det mycket upp till ens värdfamilj, vad dem har för vanor och vad dem tycker är okej. Jag t.ex. kunde komma hem när jag ville och så fick jag mat ganska snart, dem visste ju ca när jag skulle komma hem. Det fanns också en värdfamilj som hade bestämt att halv 6 skulle dem vara hemma och hjälpa till och duka innan maten var färdig och det är sånt man får respektera.
Min värdfamilj tyckte det gick bra att jag åt ute när jag ville bara jag sa till i tid så dem inte stog och laga mat till mig när jag inte skulle ha. Så var det för dem flesta (kan inte komma på någon som inte hade det så, inte ens dem som skulle hem och duka annars).
Så mitt tips är att så fort som möjligt fråga din värdfamilj hur dem vill ha det och kom ihåg att det alltid går att kompromissa om det är nått du tycker är alldeles galet.

"5. Hur många kvällar i veckan hade ni gemensamma aktiviteter per vecka?"

Det var varje kväll. Mest pga att alla värdfamiljer inte vill ha eleverna under kvällarna, tror jag. Men man behöver inte nödvändigtvis inställa sig på alla dessa. Om din värdfamilj ringer din ledare och säger att det är okej att du stannar hemma den kvällen så går det också bra.

"6. Hur många kilon fick det vara i handbagaget och bagaget?"

Det är väldigt olika från flygbolag till flygbolag men jag fick ha 20kg bagage och 8kg handbagage medans vissa fick ha 23kg bagage och fritt handbagage(det fanns dock måttrestriktioner).Jag hoppas att svaren har varit till nytta och om det är något som är oklart eller om det är något annat ni undrar över så är det bara att lämna en kommentar! :D!OBS!  Detta var hur jag hade det på min resa till Jersey i somras med STS. Jag kan inte garantera att det är likadant nästa sommar eller på någon annan kursort eller med ett annat bolag! !OBS!

resa, resa, resa....hemma!

Efter den timmes sömnen så var det bara upp och hoppa och klä på sig(om man överhuvudtaget bytt kläder inför natten vill säga^^). Kl 4.30 på morgonen skulle vi vara samlade utanför hotellet! Lite halvsega steg vi ombord på bussen med våra små frukostpaket vi fått av hotellet. Tio minuter senare var vi på en tågstation där ett tretimmars tåg skulle ta oss till flyplatsen. Nästan alla sov på tåget utom jag då som inte kan sova sittandes xD Men det blev iallafall lite mysig läsning fast när ingen var social på tre timmar blev det lite överdrivet segt.

När köpenhamnarna och göteborgarna skulle ta förväl av stockholmarna på flygplatsen så blev det ett av dem där riktigt jobbiga stunderna. Det var som att sluta nian all over again, så väl hade man lärt känna dessa människor som hade varit helt främande bara tre veckor tidigare.
Alla ställde sig i en stor ring och så gick vi i tur och ordning runt och kramade varandra. Som jag grät! Jättejobbigt var det men så är det väl med förväl, right?
Tillslut var vi ändå tvunga att gå till vår gate där vi skulle möta upp med en annan ledare (eftersom Philip åkte med stockholmarna), Malin tror jag hon hette. Hon hjälpte oss att checka in och så. Sen när vi var påväg mot kön för att gå genom securityn så frågar vi snällt om vi kan få gå om en kvinna i rulltrappan för vi hade lite halvbråttom men nej! hon sällde sig bara i mitten av rulltrappan och brydde sig inte ett shit! Lite senare när vi väl  står i kön till securityn (efter henne) så frågar hon vart vi kommer ifrån och vi svarar "Sweden" och så frågar hon om det är okej i Sverige att tränga sig förbi gamla damer, och det säger jag, så gammal var hon inte (kanske 50-55?) och trängt oss förbi hade vi inte heller gjort. Jäkla surtant!
Vi tar flyget från Charles de Gaulle till Frankfurt som sker utan några egentliga incidenter. Annat kan man ju säga om flyget till Köpenhamn....
På flygplatsen i Frankfurt handlar jag upp mina sista euro och så var det ju det där med att säga hej då igen, denna gången till göteborgarna.
Illa Illa, det är inte lätt! Bland annat fick jag säga hejdå till dessa tre sköna människor:( :

Här skulle vi också lämna ledaren och åka själva till Köpenhamn. Hon och dem andra följde med oss till gate och såg till så att vi kom ombord sen var vi all on our own.

Vi var fem stycken, jag, Kim, Malin, Matilda och Niels och katastrofen börja ganska snabbt.
Jag skulle lägga upp mitt 8kg handbagage i bagageutrymmet ovanför stolarna men så råkar jag tappa det så det hamnar i huvudet på en kines. Men grejen är att jag lyckades fånga väskan i fallet så hon fick kanske bara en sådär 2-3kg i huvudet. Men den här kinesen börjar då må överdrivet dåligt och tar sig på huvudet och håller på. (Jag kan inte skriva ner allt i detalj här så det får bli en förkortad förklaring). Kinesen vill ha skadestånd av oss men Niels som kommer från tyskland snackar med flygvärdarna och räddar oss. Niels äger med andra ord. Det hela slutar med att flyget blir försenat en halvtimme.....


På flyplatsen möter pappa, Elin och Nelli upp mig och vi tar tåget hem.
Sååå skönt att vara hemma. Ni vet vad dem säger "borta bra men hemma bäst"
:D
Departure

Denna dagen skulle vi befinna oss vid hamnen kl13 och fick därför en skön sleep in och kunde i lugn och ro packa, väga väskorna, äta och handla lite resesnacks på SPAR.
Vår värdfamilj skulle på semester så dem åkte innan vi vakna men vi hade sagt hejdå och så kvällen innan. Dem var så goa och sa att dem hade tyckt att vi hade varit väldigt trevliga  och krama och pussa mig på kinden. Eftersom dem inte kunde skjutsa oss till hamnen så hade dem lämnat pengar och bokat en taxi.

Här bodde vi :
På Jersey har dem typ inte husnr utan husen har istället namn och detta har Primavera :)

Väl i hamnen så får vi vänta typ en timme innan vi får checka in bagaget och stackar Kim har sådär en fem(?) kilos övervikt från vad hon måste ha på planet och 1kilo för mycket för att få med det på båten så det var bara att öppna och slänga :/
Efter det får vi vänta typ en timme till innan vi får gå ombord och så tog själva båtturen lika länge som förra gången (1.30h). Denna gången gick det dock mycket bättre. Alla var inte supertrötta så det var avsevärt mindre illamående och avsevärt mycket mer trevligt, haha.
Bussen tog oss sen till ett hotel i Rennes, tog ca en timme men det märktes inte för vi bara chattra på och hade det trevligt.
När alla var installerade på sina rum så drog vi ut på matjakt! Inte det lättaste en fredagkväll i Rennes visade sig. INGET var öppet, vi gick förbi både den ena och den andra restuarangen men nix! dem var stängda! Och inget folk var det ju ute heller men tillslut gick vi förbi någon liten pub av nått slag och och fråga vart det fanns ett matställe och dem kunde knappt engelska men vi lirka ur dem att det fanns ju ett pizzaställe. Så dit gick vi, det var en bit och gå men dem var väldigt snabba på att göra goda pizzor så det gjorde inget(och så fick vi äntligen mat!). Vid ca 10-11 kanske så var vi tillbaka på hotellet. Självklart var det folk som ville dygna (typ alla^^) men jag var fast bestämt att jag skulle få lite sömn, jag ville INTE må så dåligt som jag gjorde när jag dygna på väg till Jersey. Det sluta med att jag fick en lugn och mysig natt inne på Linn och Linneas rum och t.o.m en knapp timmes sömn. Några av dem mysigaste timmarna jag haft faktiskt :)

RSS 2.0